Kennis - Planeten
Hoi, Planeet Pannekoek hier. In het eerste deel van deze lessenserie neem ik jullie mee door ons zonnestelsel. We gaan kijken naar de verschillende planeten. We kijken naar het zonnestelsel, de zon, Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Ik kan niet wachten ze aan jullie voor te stellen.
Voordat jullie aan de slag kunnen, is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de volgende spullen voor je neus hebt liggen.
- Het werkboekje
- Pen of potlood
- Koptelefoon of oortjes
Let maar goed op en veel plezier met jullie ontdekkingstocht in ons zonnestelsel!

Het zonnestelsel
Als eerst gaan we een filmpje bekijken over ons zonnestelsel.
Het filmpje kan je op pauze zetten en terugspoelen. Maak tijdens het filmpje de opdrachten over het zonnestelsel in jullie werkboekje.
Zijn jullie er klaar voor? Klik dan op de raket hieronder.

De zon
Vinden jullie het ook zo lekker om in de zomer in de zon te zitten? Ik wel!
Maar weten jullie ook wat de zon precies is? En waar de zon uit bestaat?
Om daar achter te komen klik je op de raket hieronder. Bekijk het filmpje. Maak na het bekijken van het filmpje de opdrachten over de Zon in jullie werkboekje.

Mercurius

Herinneren jullie het filmpje over het zonnestelsel nog?
Mercurius is de eerste planeet vanaf de zon.
Om meer te leren over Mercurius druk je op de raket hieronder. Maak na het kijken van het filmpje de vragen over Mercurius in jullie werkboekje.
Venus
Eigenlijk moet ik nog een geheimpje met jullie delen. Ik ben stapelverliefd op deze mooie planeet. Ik ben helemaal met mijn hoofd in de wolken. Als jullie willen weten waarom dat zo is? Klik dan snel op de raket hieronder en maak de opdrachten over Venus in jullie werkboekje.

Aarde


Hé, dit is de planeet waar jullie op wonen. Jullie weten vast al wat over deze planeet. Om er toch nog meer over te leren, wil ik jullie het volgende vertellen.
Aardlagen
De aarde bestaat uit verschillende lagen. Jullie staan met jullie voeten op de eerste laag, de aardkorst. Deze aardlaag bestaat uit grond, steen en water.
Na de aardkorst komt de tweede laag, de aardmantel. De aardmantel bestaat uit steen. Het is daar zo warm dat het steen is gesmolten. Gesmolten steen noem je ook wel magma.
De derde laag is de aardkern. De aardkern bestaat uit twee delen. Het eerste deel, het buitenste gedeelte van de aardkern, bestaat uit gesmolten ijzer. Het tweede deel is een ijzeren knikker. Dit gedeelte is wel zo heet dat het daar meer dan 5000 graden Celsius is.
Klik nu op de raket hieronder om nog meer over de aarde te weten te komen. Bekijk daarna ook het filmpje. Maak hierna de opdracht over de Aarde in jullie werkboekje.
Mars
Hebben jullie ook trek gekregen? Ik wel. Ik zou wel trek hebben in een heerlijke Mars.
Naast dat je een lekkere chocoladereep hebt met deze naam is er ook een planeet die zo heet.
Klik maar op het raketje hieronder om er meer over te weten te komen.
Maak na het kijken van het filmpje de opdrachten die bij de planeet Mars horen in het werkboekje.

Jupiter

We zijn alweer een poosje op ontdekkingstocht. We zijn geland op de planeet Jupiter. Om meer over Jupiter te weten, kunnen jullie het filmpje bekijken. Klik op het raketje hieronder. Maak na het bekijken van het filmpje de opdrachten over Jupiter in het werkboekje.
Saturnus
Zo, dit is een bijzondere planeet. Het lijkt wel alsof er een ring omheen zit. Wat zou dat nou toch zijn? Ik ben erg benieuwd, jullie ook? Om erachter te komen kunnen jullie klikken op de raket hieronder. Maak na het bekijken van de website de opdrachten over Saturnus in jullie werkboekje.

Uranus

'Waar komen de smurfen toch vandaan?'
Misschien wel van deze planeet. Kijk maar eens hoe blauw deze is. Om meer over deze planeet te weten te komen kunnen jullie klikken op het raketje hieronder. Maak na het bekijken van het filmpje de opdrachten over Uranus in het werkboekje.
p.s. Als jullie daar smurfen tegenkomen, willen jullie ze dan de groetjes van mij doen?

Neptunus
Nou, geloof me. Deze planeet heet dan wel 'Neptunus', maar is zeker niet nep. Ga maar op onderzoek uit op de website. Klik op het raketje hieronder om aan de slag te gaan. Hierna maak je de opdrachten over Neptunus in jullie werkboekje.

Maak jouw eigen website met JouwWeb